Vetar u nogamaVetar u planinarskim cipelama

Već si napravio prvi korak!? Bravo! Učlanio si se u neki klub i želiš da kreneš na svoje prvo planinarenje? Odlično! Da, ali kakva odeća? Kakva obuća? Šta poneti?
Svi pišu o trista čuda opreme! Kako to izabrati i gde? Koliko to košta? Šta je prioritet? Uf! Mnogo nedoumica.
Bez frke. Osnovno sredstvo za planinarenje su planinarske cipele. Kad imaš adekvatne cipele, možeš odmah krenuti na neku lakšu turu, koju odabereš. Kada je noga obezbeđena, kada je stopalima udobno i kada ne prodire unutra vlaga, ostalo je mnogo lakši deo. Mada je, naravno, bolje imati svu opremu kvalitetnu i profi, možeš krenuti i sa običnim rancem za početak. Donji deo neke trenerke, udobne helanke. Majica, duks, jakna. Kapa i rukavice, ako je zima. Kabanica za kišu (kod Kineza:). Štapove ćeš već nabaviti  od sledeće plate. Kamašne ćeš kupiti za par meseci. Aha! Šta su kamašne? Štitnici od jačeg, obično impregniranog platna, sa rajfešlusom ili čičak trakom, koji se postavljaju preko cipela i donjeg dela noge. Zimi su brana ulasku snega u cipele, a ostalih dana te štite od žbunja, trnja, blata...
Gde to sve kupiti? Sve više prodavnica sportske opreme ima u ponudi i planinarsku opremu. U Beogradu je ponuda solidna. U drugim gradovima, onako...Internet ponuda je vrlo interesantna. Cene? Raspon je priličan i nemoj žuriti. Napravi spisak prioriteta. Potom malo istražuj, pitaj iskusnije planinare ili vodiče. Provedi malo vremena na internetu.
 Dok se navikneš na činjenicu da već neko vreme jesi planinar i da ti se to jako dopada, iznenađeno ćeš utvrditi da poseduješ i vrlo lepu kolekciju potrebne opreme. 

A kad stupiš u carstvo planine više puta, brzo ćeš naučiti jezik kojim ti se obraća priroda. Kada si sa planinom na ti, svet dobija potpuno drugu dimenziju. 
Videćeš...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Hajking je odličan izbor

Jablanik-granice pogleda